Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Kommun
Jazzhuset, Göteborg
091203
 

Det är sen torsdagskväll i Göteborg. Kommun spelar på Klubb Svanen. Ett gäng poppare har klätt upp sig i sina finaste Cheap monday-jeans, koftor och prickiga kjolar. Den svartvitgråa färgskalan matchar de röda väggarna väl.

  Nästan lika väl som Kommun matchar krocken mellan den pluttiga scenen och den stora discokulan. Både den låga höjden på scenen (och dess tak) och Martin Hanberg föreslår att publiken ska komma nära. Discokulan och det svängiga livesoundet, å andra sidan, föreslår dans.

  Resultatet blir ett mellanting. Publiken kommer nära, och står och gungar lite med knäna. Somliga sjunger med, till och med. Det är ett mysdisco.

  Kommuns liveband är något av en indiesupergrupp. Dess mest okända, men kanske bästa, medlem är Johan på trummor (Anaugh Conda, The Hartmans, Hospitalet), som även trummar på skivan. Men det är verkligen inget fel på Per-Olof Stjärnereds (Autisterna, Vapnet) bas och sång eller David Nygårds (Laakso, Vapnet) klaviatur heller. Låtarna lyfts helt klart av liveformatet. Live är ändå det bästa sättet att framföra levande musik.

  Låtarnas texter och teman må vara ledsna (döden av en chef och flera relationer), men den allmänna stämningen är närmast "vi spelar musik, det är roligt". Som bandet själva skriver på sin Facebook-page: Glad är det nya ledsen. Ingen som gillar popmusik, och kanske ett litet mått av inåtvända fötter-mentalitet, bör vara besviken.

Anna Gustafsson
 
     
 
Ace Frehley
The Raveonettes
AC4
Damien Jurado
A Mountain of One
Theodor Jensen
Nicolai Dunger
The Tiny
The Bear Quartet
Camera Obscura
Fler recensioner
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström