Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Swedish for Beginners, stämsång i Beach Boys-skolan
Johan Signert var aldrig helt nöjd med sitt soloprojekt. Han sjöng rätt dåligt och soundet var för bredbent och rockigt. Så han bytte svenska mot engelska och började skriva gladpop under det ologiskt logiska namnet Swedish for Beginners. Och allt föll på plats.

Swedish for Beginners som först var ett enmansband fick snabbt sin första spelning och Johan fick ringa in ett gäng vänner till giget. Idag, två år och ett debutalbum senare, är sättningen nästan identisk med det första liveframträdandet.

                I våras släppte de albumet Facts and fabrications som producerats av Ollie Olson. Han har tidigare jobbat med bland annat Im from Barcelona, Robyn och Sugarplum Fairy.

                – Det är så lätt att bara fokusera på vad som är nästa steg, men att släppa en skiva är en jättestor grej för mig. Oavsett hur det går, om det blir en skiva till eller inte, så kan ingen ta det här ifrån mig, säger Johan Signert.

                I det sju man starka bandet är det fem som är med och bygger upp den stämsång som blivit synonym med Swedish for Beginners. Enligt Johan är det stämsången som bär upp musiken och plockar man bort den plockar man bort ryggraden för deras sound. De blandar glada, naiva melodier med mörkare och mer cyniska texter.

                – Pop får inte bli för mycket socker, då håller den inte. Vår musik är förrädisk på ytan. Den är som färgglad pop mot en svart botten. Samtidigt vill vi att musiken vara lätt att ta till sig. Man ska kunna dansa och hoppa – då blir det bra spelningar, menar Johan.

                För att få så mycket hopp och dans som möjligt väljer de bort sina – lätträknade – lugnare låtar när de spelar live. Swedish for Beginners har ett gott rykte som liveband och i somras gjorde de vad Johan själv benämner som ”världens roligaste spelning” på Arvikafestivalen.

                – Det var en sådan spelning när allt är magiskt, allt är rätt. Publiken var med varenda sekund. För oavsett hur bra bandet än är måste publiken vara bra för att det ska bli en bra spelning. Det var en dröm, helt fantastiskt, säger han och fortsätter:

                – Nu är jag nöjd. Från och med nu är allt som händer en bonus.

Maria Petersson
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström