Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
Tildeh Hjelm tyckte om att fantisera som liten. Som lite äldre tyckte hon om att skriva av sig. Sedan fick hon en gitarr av sin mamma. Resten är på god väg att bli historia.

– Det började med dikter, men en mix av text och musik var lite roligare, säger hon själv om att börja göra musik.

När jag sitter i Göteborg och lyssnar på Tildeh Hjelm sitter hon i Spanien och lyssnar på Håkan Hellström med flera. Till favoriterna hör Andrew Bird, Arcade Fire och Sufjan Stevens. Lyssnar man på hennes låtar hörs tydliga influenser av Emiliana Torrini och Karin Dreijer. Tildeh Hjelm baserar musiken på sin röst och sin gitarr – två verktyg som ej bör underskattas – men experimenterar även med ljud som handklapp, synt och odefinierbart väsen. Fräscht, intressant och njutbart.

Det är bara något år sedan Tildeh Hjelm började skriva låtar. Ändå har hon redan hunnit med en del. Till exempel spelade hon i TV4:s lokala Nyhetsmorgon i Göteborg. Den upplevelsen beskriver hon som "kul men nervös".

– Jag var inte riktigt med mentalt. Allt som snurrade i huvudet var "spela inte fel".

Den som hade turen att se det vet att hon inte spelade fel. Den som inte såg det bör surfa in på Youtube och se det omedelbart. Därefter är det Tildeh Hjelms sida på myspace som gäller. Just myspacesidan är essentiell, eftersom den hittills är det enda ställe där man kan lyssna på hennes musik. Att ge ut musik fysiskt är dock allt annat än inaktuellt och något Tildeh Hjelm förr eller senare kommer att göra. Värt att uppmärksamma är även projektet Im From Missouri (nästa myspace du behöver gå in på) som är en duo bestående av Tildeh och hennes vän Mats Larsson.

– Även det är ett väldigt aktuellt projekt. Vi har en del att spela in.

På nämnda myspace står det att hennes stad är Göteborg, men när jag pratar med henne är hon i Spanien för att läsa spanska några månader. Detta är dock inget skäl till oro – inspelningsutrustningen är med. Kanske får vi höra Tildeh Hjelm sjunga på spanska i framtiden, hon har nämligen redan börjat översätta en låt.

– Men det är en bit kvar, man vill ju inte göra allt via Google translate!

Anna Gustafsson
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström