Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Riddarna – lekfull rock n roll
Ställningstagandet huruvida rocken verkligen har mött sin baneman har stötts och blötts genom åren och nu mer än någonsin har man anledning att faktiskt ifrågasätta dess relevans. Trion Riddarna har redan valt sida och konstaterar det motsägelsefullt i geniala rockvidundret Lyssna, rock n rollen är död. Edward Forslund, sångare och gitarrist, utvecklar resonemanget.

– Jag tycker den är död. Den har blivit tråkig och urvattnad och man hör samma sak överallt idag. Det är ”yeah baby, c’mon”-klyschorna och många nöjer sig med upptrampade hjulspår. Visst, man kan lattja till rocken också och en del gör det, men överlag har den blivit trist.

Riddarna, som består av två tredjedelar från Gotland inflyttade göteborgare, är en sorts motreaktion mot nämnda likriktning. Det är adrenalinstinn och lekfull rock som sneglar mot ett annat innovativt band.

Ni har säkert hört jämförelserna med Queens Of The Stone Age innan. Är det berättigade jämförelser?

Ja, det är det ju. Jag ska inte sticka under stol med att jag lyssnat jävligt mycket på Josh Homme och grabbarna. Dom sjunger i falsett en del, det gör vi också. Dom håller sig inte till den vanliga rockmallen, det gör inte vi heller.

– Det som gör att vi i Riddarna sticker ut är att vi alla tre kommer från olika bakgrunder, basisten Patrik Jakubowski är skolad som klassisk gitarr och vår trummis Mattias Uneback kommer från rockabilly- och bluegrassvängen medan jag kommer från något grunge-håll. Vi är helt olika och det är nog det som gör oss intressanta tror jag. Sedan att vi sjunger på svenska till den här sortens musik spelar nog stor roll också.

Ja, vad ligger bakom beslutet att sjunga på modersmålet?

– Väljer man att skriva på engelska blir det lätt att man gömmer sig bakom oneliners. Det blir mer personligt på hemspråket och jag tycker det hörs på musiken. Jag personligen skulle älska att höra vår sorts musik på polska, ryska eller tyska också.

Med en liveinspelning och en debutplatta planerad i den snara framtiden är det bara en tidsfråga innan gemene man och kvinna får ta del av Riddarnas antirock.

Jonas Appelqvist
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström