Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Musikjournalistik är egentligen en rätt hopplös företeelse. Man kan ju inte förklara musik. Det går inte att förstå varför vissa sekvenser av ljud träffar oss i bröstet, medan andra missar oss så grovt. Och det behöver man inte heller göra. Man behöver inte förstå. Man behöver bara lyssna. Och känna. Och det har malmökvartetten This Is Head tagit fasta på.

– Jag tror att det handlar om att man inte tänker, säger Henric Claesson. När vi spelar försöker vi hitta den där känslan då man inte tänker. Vi försöker hitta gunget. Groovet.

Med Henric på gitarr och sång, Adam Jacobsson på trummor, Tom Malmros på bas och Björn Wiking på sång och klaviatur, letar sig kvartetten intuitivt fram till utdragna, hypnotiska mantran, som andas och lever i gränslandet mellan malande rock och varm dansmusik.

Vi har fått beskrivningen någon gång att vi spelar någon form av slö, hemmagjord disco, säger Henric. Och det kan jag tycka är en rätt fin beskrivning.

Er musik är väldigt repetitiv. Ni spelar ofta bara två, ibland tre, ackord, om och om igen. Ni blir aldrig uttråkade på scenen eller i studion?

– Nej, när man hittar den där känslan, som vi tycker att vi gör ganska så ofta, så spelar det där inte någon roll. Det är inte det som är det viktiga, att man byter en massa ackord, utan det viktiga är att man behåller känslan. Att det är skönt, liksom.

This Is Head tillhör inte heller banden som slår sig ner för att skriva låtar. Istället uppstår musiken genom att man spelar tillsammans, drömmer sig bort och känner efter. Det här sker i regel på scenen och efter att ha spelat live flitigt under sin ett och halvt år långa existens har man nu gott om material till debutalbumet, vilket släpps någon gång i februari.

Vi är inne i vår egen bubbla. Vi vet inte själva hur vi låter. Men gillar man det man hört tidigare, kommer man nog att gilla albumet också.

Och den otålige och nyfikne kan ju leta reda på bandets två strålande singlar 0009/0008 och 0002. Och känna efter.

Fredrik Franzén
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström