Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto: Linus Johansson   
Mofeta & Jerre, inspirerad organisk hiphop
Medan jag väntar på att Christoffer från Mofeta & Jerres skivbolag Pope Records ska ringa angående intervjun, sitter jag och gör lite research och hamnar efter ett tag på Mediegymnasiets arkiv. I en elevproducerad talkshow från förra året pratar ena halvan av duon, rapparen Victor Marko, om att skivan Bomben ska ges ut på det egna bolaget Pumpa Records hösten 2008.

Jerre, eller Jens Siverstedt, som står för beats och musik skrattar när jag berättar om klippet.

– Projektet Bomben är ganska gammalt, vi började jobba med den som idé och debutskiva 2006. Nu är hela plattan omgjord och många låtar som fanns med då finns inte kvar, dom har vi släppt på mixtapes och som EP-skivor istället. Men nu kommer skivan förhoppningsvis ut i slutet på november.

Jens och Victor började producera musik tillsammans för fyra år sedan, ett projekt som började som en rolig grej som sedan växte när de märkte hur kul de hade och hur deras sound skilde sig från andra samtida hiphopakter.

– Jag har aldrig haft en tanke på att det ska vara hiphop eller hamna i det facket, jag har bara fokuserat på att göra bra musik. Vi har gått in för att göra en väldigt varm och organisk skiva. Jag samplar ingenting i mina beats och spelar på alla instrument, då blir det ju mer livekänsla. Många hiphop-producenter föredrar att sampla eller ta in annat folk som spelar, men inte vi.

Att backas upp av ett liveband på scen är det i hiphopsverige bara Timbuktu som jag på rak arm kan komma på som gjort det mer konsekvent. Mofeta & Jerre tar med sig det varma och organiska från studion ut på sina spelningar där de istället för den klassiska uppsättningen two turntables and a microphone backas upp av livebandet Spiderdogs, som hängt med sedan starten och blivit en stor del av Mofeta & Jerres sound.

– Det har alltid varit vårt trumfkort att vi är bättre än dom flesta live, att vi kommer med en roligare show och liksom med ett kalas varje gång vi spelar. Det har alltid varit viktigt för mig och Victor. Idag är det lätt att spela in men svårare att vara bra live. Det är en ärligare grej, det är mycket mer naket.

Under dessa fyra år har Mofeta & Jerre som första hiphopgrupp fått Ted Gärdestads stipendium till unga kompositörer på svenska, samt drivit hyllade Klubb Spiderdogs som nu är inne på sin femte säsong. I höst kommer de även hinna med några spelningar på Promoes Kråksångsturné, men det hörs på Jens lättade suck att största peppen just nu ändå ligger på den stundande debutreleasen.

– Det känns otroligt fett att det kommer ut en så pass välarbetad och bra skiva. Och så har vi ju Sveriges fetaste skivomslag i mannaminne.

Simón Bustamante
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström