Till prenumerationssidan Länk till PDF-fil
Annonser

 
     
 
Foto:    
Leonard Kaage, talang inom folktraditionen
Leonard Kaage har alltid skrivit låtar men så sent som för ett år sedan bestämde han sig för att låta omvärlden ta del av hans verk. Omkring 50 låtar hade han då samlat på sig, och valde ut fyra av dessa till en EP. Tack vare EP:n Time fick han kontakt med en Brad på den lilla amerikanska etiketten Feels Like Home Records, som genast blev förtjust i Leonards musik.

– Det är en ensam entusiast där som hörde mig på Myspace och tog kontakt med mig, han har ett litet bolag som startade förra året, en väldigt duktig kille, berättar Leonard själv.

                På bolaget släppte han alldeles nyligen sitt debutalbum Leonard Kaage & The Kin där The Kin syftar på hans kompband vid namn just The Kin (på svenska: släkt, anhöriga). Musiken är influerad av den amerikanska folktraditionen.

                – När jag började spela var det punk liksom, men nu är det mycket den amerikanska singer/songwriter-grejen, det finns en annan folkkultur där som jag saknar i Sverige.

                Skivan har ett vulkaniskt temperament, ena stunden släpper en vild zigenarorkester loss för att helt plötsligt bli mer lågmäld och akustisk. Leonard förklarar att tanken är just sådan – att det ska funka ensamt på ett litet café, men även med ett helt rockband ute på klubben. Men vad handlar låtarna om egentligen?

                – Man skulle väl kunna sammanfatta det som att det handlar om människor som berör mig, eller har berört mig och som kanske fortfarande berör mig. Men det är alltid en svår gräns att skriva ner känslor utan att det blir pretentiöst, fast samtidigt skriver jag ju det jag känner och jag skulle nog inte kunna skriva något annat.

                Han har redan varit en sväng i England där han gjorde åtta spelningar. Men hemma i Sverige, och i Göteborg där han bor, har han ännu inte hunnit uppträda lika mycket.

                – Jag ska åka till Stockholm och försöka spela lite där, sedan planerar jag en vecka i Tyskland och till sommaren åker jag och hälsar på bolaget i USA och spelar lite där, nu handlar det om att göra sig ett namn liksom.

Rasmus Blom
 
     
 
Fuck Buttons – Provokatörerna
Dälek – att andas musik
Nile – tar historien till hjälp
Pascal – En orkan av kärlek och hat
Mathias Skeppstedt listar 2009
Fler artiklar
 
     
 
Up North – anglofil gitarrindie
Tildeh Hjelm – känslotyngd med sikte på ryggmärgen
This Is Head – mellan malande rock och varm dansmusik
Riddarna – lekfull rock n roll
MOA, full utlevelse
Skilla, tilltalande smältdegel
Mer blågult guld
 
     
 
 
 
 

Bookmark and Share

 
info@groove.se   Box 112 91, 404 26 Göteborg    Telefon 031-833 855   Ansvarig utgivare: Gary Landström